O kávě

Víte vše o kávě?

Nejlepší chuť kávy nám zajistí příprava italského espressa, název pochází z místa vynálezu tohoto způsobu přípravy. K přípravě espressa doporučuji použít kávu Arabica s nižším obsahem kyselinek, aby nápoj byl lehce nahořklé chuti s dlouhým dozvukem tzv. aftertaste. Nabízené směsi kávy s označením 100% Arabica mohou obsahovat až 10% Robusty.

Na přípravu šálku espressa potřebuji 7 gramů středně namleté kávy přes kterou pod tlakem cca 9 barů protlačuji ohřátou vodu na 90 stupňů v množství 30 ml. Cílem je připravit chutný nápoj, který bude obsahovat co nejvíce vyextrahovaných látek, které jsou nejvíce zastoupeny v čepičce na kávě tzv. crema.

ESPRESSO (SHORT BLACK)

EspressoEspresso je koncentrovaná silná káva s vrstvou hnědé pěny na povrchu – „crema" (vrstva hnědé pěny). Espresso představuje základ pro všechny kávové nápoje. Jeho varianty se získávají různým množstvím kávy a pěny.

  • Připravte si skleničku na espresso 90 ml nebo malý kávový šálek.
  • Nalijte jednoduché espresso (30–35 ml).

ESPRESSO AMERICANO

Espresso Americano Standardní espresso s přídavkem horké vody, podává se v normálním kávovém šálku nebo hrnku. Horká voda se dává jako první, aby zůstala vrstvička „crema", do vody nalijte jednoduché či dvojité espresso.

  • Připravte si šálek 190 ml.

MACCHIATO

MACCHIATO Název macchiato je odvozen od italského slova znamenajícího „skvrnu". Tradičně se podává jako standardní espresso se lžičkou mléka na hladině a malým množstvím pěny („crema") uprostřed.

  • Připravte si skleničku na espresso 90 ml nebo malý kávový šálek.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Přidejte lžičku mléka na hladinu.

FLAT WHITE

FLAT WHITE Dalším oblíbeným kávovým nápojem je flat white, nápoj na bázi espressa s mlékem našlehaným párou, který se podává v normálním kávovém šálku nebo hrnečku. Vrstva našlehaného mléka na hladině by měla mít 2 mm, aby izolovala kávu.

  • Připravte si šálek 190 ml.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Přidejte našlehané mléko.

CAFFÈ LATTE

CAFFÈ LATTE Espresso smíchané s našlehaným mlékem, obvykle se podává ve skleničce. Vrstva našlehaného mléka na hladině by měla mít 10 mm, aby izolovala kávu.

  • Připravte si skleničku nebo šálek o objemu 220 ml.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Přidejte našlehané mléko.

CAPPUCCINO

Cappuccino Tento vynikající nápoj je espresso s našlehaným mlékem a posypaný kakaem. Takto vzniklý nápoj je ze dvou třetin káva s mlékem a z jedné třetiny mléčná pěna.

  • Připravte si šálek 190–240 ml.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Zachovejte poměr dvě třetiny kávy s mlékem a jedna třetina mléčné pěny.
  • Na povrchu posypte kakaem.

CAFFE MOCHA

CAFFE MOCHA Připravuje se obdobně jako cappuccino, ale s příměsí čokoládového sirupu. Stačí přímo dodat čokoládu do espressa, zamíchat a přidat mléko a mléčnou pěnu.

  • Připravte si šálek 190–240 ml.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Přidejte dvě lžičky čokoládového sirupu.
  • Přidejte našlehané mléko.
  • Zachovejte poměr dvě třetiny kávy s mlékem a jedna třetina mléčné pěny.

CON PANNA

Con Panna Obměna originální vídeňské kávy, vynikající nápoj skládající se z espressa a šlehačky. Může se také posypat skořicí či čokoládou.

  • Připravte si šálek 190 ml.
  • Připravte jednoduché či dvojité espresso.
  • Přidejte šlehačku.
  • Posypte skořicí nebo čokoládou.

Příprava kávy

Kávu lze připravit mnoha způsoby, ale nejdůležitější je čerstvost a kvalita kávových zrn a jejich způsob umletí. Českou specialitou je tzv. Turek, který nemá s arabským světem nic společného. Do hrníčku dáme potřebné množství umleté kávy, kterou nejdříve zalijeme malým množstvím horké vody, zbytek vody opět přivedeme těsně k varu a pak šálek dolijeme.

Druhy kávy

Arabica má méně kofeinu do 1,75%, vysazuje se v nadmořské výšce od 900 do 2000 m.n.m. a pěstuje se na strmých svazích. Je velice náchylná k chemickým postřikům, které zabraňují nemocem a vyžaduje vyšší dávku potřebné péče, proto má na trhu větší cenu. Robusta má až 4,5% kofeinu a pěstuje se do 300 m.n.m. Má poloviční chuťové spektrum a vytváří výraznější tzv. crema. Obsahuje velké množství chlorogenních kyselin, látek, které narušují trávení. Vysazuje se v nižších a vlhčích podmínkách a musí se často ošetřovat chemickými postřiky proti nemocem. Nejvíce hodnoceny mezi znalci kávy jsou odrůdy Hawaii Kona a Jamaica Blue Mountain, které se dají sehnat u nás velmi těžko a jejich cena je vysoká.

Je to ještě káva?

Bezkofeinové kávy se prodá jen 10% v celosvětovém měřítku. Odstraněním kofeinu se odstraní i přírodní aromatické složky, které se zpět do kávy dodávají pomocí chemických příměsí – nepřírodních látek. K odstranění kofeinu dochází buď pomocí organických rozpouštědel nebo vymýváním zrn před pražením ve vodní lázni. Odstraní se až 97% kofeinu.

Instantní káva získává svou oblibu pro svou jednoduchost přípravy, ale výsledný nápoj má jen minimum společného s zrnkovou kávou. Na výrobu instantní kávy se používají nekvalitní odrůdy nebo poškozená zrna, která se suší a zchlazují a následně mění v prach. Jelikož kávový prach nemá žádnou vůni je nutno instantní kávu chemicky aromatizovat. Do obchodní sítě se dostává instantní káva v prášku nebo v granulích, které mohou obsahovat určitý podíl i obilnin nebo sušených fíků.

Kde koupit kávu – určitě NE v supermarketu, kde značky soupeří jen cenou a ne kvalitou. Káva je zde skladována více než rok a díky oxidaci tuků dochází k žluknutí a tím se stává káva kyselá a hořká.

Zdraví a káva – pití kávy se nedoporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a s poruchami zažívání.

Kvalitní a jemné kávy s nižším obsahem kofeinu typu Arabica nezatěžují tolik organizmus, zatím co silné kávy s vyšším obsahem kofeinu typu Robusta jsou pro něj značně zátěžové.

Kofein je doopravdy pro někoho droga, díky které může fungovat.

Kofein má stimulační účinky na činnost naší mozkové kůry, tlumí bolest a prodlužuje výkonnost při vytrvalostních sportech.

Vědecky je dokázáno, že pití tří šálků kvalitní kávy denně snižuje nebezpečí vzniku cirhózy jater a má antibakteriální účinky, urychluje trávení a snižuje náchylnost k zhoubným onemocněním. Nenasycené mastné kyseliny a lipidické oleje obsažené v kávě čistí a uvolňují organizmus.

Statistika: osloveno 500 zákazníků, odpovědělo 382 zákazníků.

  • 90% - je jedno jakou kvalitní kávu pije
  • 80% - je jedno jaká je značka kvalitní značky
  • 50% - neví jestli pije odrůdu Arabica nebo Robusta
  • 50 % - pije turka
  • 35 % - pije espresso
  • 25 % - ostatní
  • 85 % - neví o složení kavy nic, jen jim prostě chutná
  • 87 % - nedokáže přesně určit množství kvalitního kafe do hrníčku
  • 95 % - zakoupením kávy caffenannini rád podpoří cyklistický tým

Novinky

Začali jsme dovážet Olej Colognole Laudemio

Olej Colognole Laudemio

Nákupní košík

Položek v košíku: 0
Celkem: 0 Kč
Zobrazit košík
Obchodní podmínky

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Nová registrace
Bário 2009-2018